Ordet webbkatalog har nog de allra flesta internetanvändare någon gång i livet stött på. I de allra flesta fall handlar det om att en sajt kallar sig för just en webbkatalog. Men vad är det här egentligen?

Vad är en webbkatalog?

Man kan generellt sett säga att en webbkatalog fungerar ungefär som en vanlig katalog. Du kan till exempel jämföra den med en verktygskatalog, gula sidorna eller vilken annan telefonkatalog som helst. Skillnaden är att webbkatalogen finns online, och istället för att vara till för en verktygsköpare eller en som letar telefonnummer, är webbkatalogen till för internetanvändaren. En webbkatalog samlar likt en telefonkatalog olika uppgifter för att andra lättare ska kunna finna det de söker. Sajterna kan finnas av flera anledningar. Ibland är det en privatperson som lagt upp sina favoritlänkar, ibland är det en spelsajt som samlar online spel, och andra gånger har ett företag fått betalt för att samla länkar om ett eller annat område på en samlad sida. I webbkatalogen finner användaren nämligen ett stort register över flera olika sajter. Om man till exempel letar efter en speciell sökmotor kan det vara bra att besöka en webbkatalog som listar just sökmotorer.

Hur ser en webbkatalog ut?

När man som besökare kommer in på en webbkatalog möts man ofta av en eller flera huvudkategorier. De kan till exempel vara hästar och spel. Huvudkategorierna delas sedan upp i underkategorier. När det gäller kategorin hästar kan den delas upp i stora hästar och ponnyer. När det gäller spel kan underkategorierna vara online spel och bordsspel. Sedan fortsätter uppdelningarna till mer och mer specifika kategorier, till exempel hästraser eller spelnamn. Den här uppdelningen gör det mycket lätt för den som söker efter något att hitta precis den information denne söker eller har behov av snabbt.

Webbkataloger med många länkar

Ibland tjänar den som har webbkatalogen pengar på att ha länkar på sajten. Då vill sajtägaren såklart få in så många olika länkar som möjligt. Det kan därför finnas flera hundra olika kategorier på en och samma webbkatalog. Kategorierna kan vara helt osammanhängande och det krävs ett bra system för att katalogen ska vara lätt att överskåda för användaren.

Webbkataloger med specifika ämnen

Precis som det finns webbkataloger som samlar länkar inom i stort sett allt, finns det också webbkataloger som samlar information och länkar om specifika ämnen. Om man söker information om en TV-serie eller ett visst spel kan man nästan alltid räkna med att det finns en eller flera webbkataloger som handlar om just det man är intresserad av.

Fördelar med webbkataloger

Det finns flera fördelar att använda sig av webbkataloger när man behöver få veta något. För det första kan man finna flera länkar till information på ett och samma ställe. Det gör det enklare att jämföra olika fakta och vara källkritisk. En annan fördel är att det går snabbt att finna information. Som internetanvändare slipper man sitta och söka igenom olika sökmotorer utan att finna relevanta resultat. I webbkatalogen är det enkelt att klicka sig fram till rätt kategori och börja läsa.