I dag är webbkataloger kanske inte fullt lika vanliga som de varit tidigare, men det finns fortfarande ett par bra sajter som samlar länkar om alla tänkbara ämnen. I den här artikeln tar vi upp ett par av dem.

 

Webbkatalogens betydelse

I dag räknar man med att de allra flesta ska kunna klara av att använda olika sökmotorer. Många vill inte heller stötta webbkataloger ekonomiskt längre eftersom de ger mindre trafik till en annonsör än vad en större sökmotor gör. Det innebär att många webbkataloger har försvunnit. Men för många har webbkatalogen fortfarande betydelse. Det kan till exempel röra sig om forskare som inte har tid eller möjlighet att sitta och surfa runt. Människor som gillar att spela olika småspel online har även de stor nytta av olika webbkataloger som samlar spel. Men vilka webbkataloger kan man lita på i dag?

Infoo

För ett par år sedan köptes Sunets kända webbkatalog upp av ett annat företag. Den heter fortfarande Infoo och karaktäriserar sig genom att vara den första officiella webbkatalogen i Sverige. Här finns länkar inom flera kategorier som shopping, industri, sport, fritid, nyheter, datorer, politik och ekonomi. Det finns dessutom flera andra kategorier och underkategorier. Oavsett vad man söker information om kan man alltså vara ganska säker på att finna det hos Infoo.

Disruptive

Här finns en mindre webbkatalog som länkar till svenska entreprenörsbloggar. Det här är en helt annan typ av webbkatalog som ger mer information om varje blogg och som dessutom koncentrerar sig mer på kvalitet än kvantitet. De riktar också enbart in sig på ett ämne vilket gör det enkelt för besökaren att finna det denne letar efter.

Kvalitetskatalog

Kvalitetskatalog är en webbkatalog som funnits i mer än tio år. Den länkar endast till svenska sajter inom flera kategorier som datorer, media, vetenskap, hem, idrott och samhälle. För att få ha med sin hemsida i den här webbkatalogen finns det flera kvalitetskrav som ska uppfyllas.

Svenska hemsidor

Om man har en hemsida man vill ha med i en webbkatalog men inte klarar av de kvalitetskrav som till exempel Kvalitetskatalog ställer, finns Svenska hemsidor. Även detta är en webbkatalog som länkar till flera olika sajter inom kategorier som kropp, hem, media och liknande. Här kan man även finna kategorier som djur, dejting, foto, jobb och religion.

Spela

Hos spela finner man ett stort antal online spel. Det här är helt enkelt en form av webbkatalog för den spelsugne. Här finns allt från brädspel till äventyr och skräck.

Att tänka på när man väljer webbkatalog

Som ägare av en hemsida kan det ibland vara svårt att välja en webbkatalog att vara med i. Ofta är det positivt att sprida hemsidan men det kan också vara negativt. Det beror till stor del på vilken webbkatalog man väljer. Det finns seriösa kataloger, och mindre seriösa sådana. Många gånger kan de oseriösa katalogerna kalla sig för experter på sökmotoroptimering, men i verkligheten finns webbkatalogen inte ens indexerad hos de större sökmotorerna. Det här är sådant man bör kontrollera innan man skickar in sin hemsida.