För en ovan internetanvändare är det kanske inte alltid så lätt att finna allt man söker via en sökmotor. Det finns flera olika sökmotorer att välja mellan och närmast obegränsat med källor att använda sig av. Om man vill hitta något speciellt kan man gå tillväga på följande sätt för att finna det man söker.

Ta reda på vad du vill hitta

När man ska söka på internet måste man veta exakt vad det är man egentligen vill ha reda på. Om man har en stor frågeställning kan det vara bra att minska ner den genom att eventuellt samla lite information innan man börjar söka. Då blir det enklare att finna relevanta sökträffar.

Sök efter specifika ord

Det är ofta svårt att söka efter en hel fråga online. Det kan därför krävas att man tar fram unika sökord. Ibland krävs det att man använder sig av synonymer, och ibland behöver man ta olika sökord för att få fram de bästa resultaten. Det kan också löna sig att söka på andra språk, till exempel engelska, om man har ett lite mer specifikt ämne att leta fakta om.

Ibland behöver man finna information från en viss tidsperiod och även det kan man välja i en sökmotor. Man kan till exempel få information från det senaste dygnet, året, veckan eller timmen. På så sätt kan man få bort irrelevanta resultat. Man kan också ange olika sökord som man vill att sökmotorn inte ska söka efter.

Källkritik

Det kanske viktigaste att tänka på när man söker efter saker online är att välja rätt källor. Tack vare det stora antalet webbsidor som finns kan man enkelt finna information, men den ska också vara korrekt. Om man redan har kunskaper om ett ämne kan man ofta använda fler källor än om man inte vet något om det man söker inom. Det kan vara så att man redan har en betrodd källa att använda, och då kan man använda den direkt. Om man vill ha reda på regler om hur stort ett stall måste vara är den allra säkraste källan troligen jordbruksverket och då kan man söka efter träffar direkt på just den sajten.

Andra tips som är bra att känna till

Det finns också en del andra tips som kan vara bra att känna till när man ska söka efter olika saker online. Om man ska söka efter något som består av två eller flera ord kan man placera orden inom citationstecken. Då kommer sökmotorn att söka efter orden som sammansatta. Man kan också söka efter vissa filtyper om man så vill. Det kan till exempel vara så att man söker ett visst pdf-dokument. Genom att söka på ordet filetype:pfd samt sitt sökord kan man få upp pdf-filer som innehåller just det aktuella ord.

Om man ska ha sin fakta till en uppgift eller liknande kan det vara mycket klokt att spara ner sin källa. En hemsida kan ändras när som helst och det kan då vara bra att ta en screenshot och skriva ner datumet för när man besökte sajten. Då kan man alltid bevisa var informationen kommer ifrån.